Nūjošanas nūju gumijas


Par nūjošanas nūju gumijām dēvē gumijas uzgļus, ko uzvelk nūju asajiem galiem, lai nūjotu uz cietām virsmām.

Sarunvalodā nūju gumijas dēvē par ‘uzgaļiem’ vai ‘zābaciņiem’, ir dzirdēti arī tādi apzīmējumi kā ‘cepurītes’ un ‘vāciņi’.

Par cietām, uzgaļus prasošām virsmām uzskata asfaltu, bruģi, betona bruģi un flīzes. Nūju asmeņi bez gumijām uz šādām virsmām rada skaņu un nepatīkamu sajūtu trieciena dēļ.

Jāatzīmē, ka jauns betona bruģis un flīzes mēdz slīdēt. Lai jauns un slidens betona bruģis kļūtu nūjojams, jāpaiet aptuveni 2 gadiem. Uz svaiga bruģa var palīdzēt ziemas gumiju lietošana (sk.zemāk).

Dabas takās, uz grantētiem vai cieta klona ceļiem un pludmalē parasti nūjas lieto bez gumijas. Ja nūju asmeņi ir asi, tad arī uz koka virsmas (laipām) labāk nūjot bez gumijām.

Īpašos gadījumos nūju gumijas lieto arī dabā:

-        Nūjojot kailām kājām, īpaši pludmalē, gumijas lieto, lai ar nūju asmeņiem nesavainotu kājas. Itālijā šādos gadījumos nūju gumiju lieto apgrieztas pretējā virzienā (pagrieztas par 180 grādiem)

-        Nūjojot mīkstās sūnās vai mellenājos, kur nūjas dziļi grimst, gumijas var lietot, lai samazinātu nūju iegrimi; šādi rīkojas Igaunijā.

Ziemas gumijas

Nūju gumiju ziemas variantu (sk. attēla pa kreisi) ar caurumu nūju asmenim un mīkstāk veidotu (elastīgāku) gumijas galu lieto ne tikai ziemā – šādas gumijas ir neatsveramas uz netīra, smilšaina, nobiršām lapām klāta, apsūnojuša, dubļaina, slapja, apledojuša asfalta vai bruģa. Nūjas asmeņa galiņš veido ziemas gumijā “radzi”, kas daļēji amortizēta, tomēr veido labāku saķeri ar slidenām virsmām.Ziemas gumijas uz cietas virsmas skan (prieks apkārtnes suņiem!).

Piemēram, Rīgas Lielajos kapos nūjošana ar parastām gumijām nav patīkama, jo daudzviet klājums ir apsūnojis un slidens. Ziemas gumijas situāciju var glābt.

Gumiju saderība

Katrs nūju ražotājs rūpējas, lai nūju gumijas sader ar paša piedāvātam nūjām. Tas nenozīmē (bet ari neizslēdz), ka šīs gumijas derēs arī citu ražotāju nūjām, vai, ja derēs, kalpos ideāli (gumijas pieskaņo nūjas metāla asmeņa un asmeņa plastmasas formai, garumam un resnumam). Tālab, izvēloties inventāru, ir vērts painteresēties, vai ražotājs nodrošina un arī nākotnē nodrošinās atbilstošas gumijas un kur tās būs nopērkamas. Nav pamata dusmoties uz uz inventāra tirgotāju, kas nepiedāvā gumijas tieši jūsu nūjām, ja savas nūjas esat pircis “kautkur internetā”.

Dilšana

Visas nūju gumijas dilst. Cieti un slideni  “plastmasīgi” materiāli, kas, iespējams, dilst mazāk, parasti neveido labu saķeri ar virsmu, tālab rada maz prieka nūjojot. Laba nūju gumija ir gumija!

Lai būtiski samazinātu  gumiju dilšanu (t.i., krietni ietaupītu uz rezerves daļu rēķina) ir vērts apgūt labu nūjošanas tehniku- precīzi pacelta un nolaista nūja (bez slīdēšanas fāzes) ļaus nūju gumijas mainīt stipri retāk.

Gumijas protektora novalkāšanās ir dabiska un  neizbēgama, bet ar to gumijas mūžs nebeidzas. Zem nodiluša protektora labas gumijas virsma ir pieteikami irdena, lai veidotu saķeri. Nūju gumijas valkā vismaz “līdz caurumam” – kamēr no gumijas lien laukā nūjas asmeņa gals.


Attēlā Start nūjošanas nūju gumijas (art.44321) un ziemas gumijas (art.44320), nopērkamas takusports.lv, Nūjo veikalā Rīgā un Sportland veikalos.

Pirkumu grozs

Pirkumu grozs ir tukšs.